Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου για τη διεκδίκηση Συντάγματος

Το 1843 το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με κυριότερο εξ αυτών την άσχημη οικονομική του κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν βυθισμένο στη φτώχεια, εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζε ο Όθωνας, με σκοπό να αποπληρωθούν τα χρέη της χώρας από τα δάνεια που είχε πάρει. Επιπλέον η γη δεν είχε κατανεμηθεί σωστά στους ακτήμονες ώστε να μπορούν όλοι να έχουν κάποιο εισόδημα και οι αγωνιστές της Επανάστασης δεν χρησιμοποιούνταν σε καμία καίρια θέση του στρατού, αλλά αυτές οι θέσεις καταλαμβάνονταν από Βαυαρούς αξιωματούχους. Στο πλαίσιο της σκληρής οικονομικής πολιτικής ο Όθωνας επέβαλε δυσβάσταχτη φορολογία, σταμάτησε όλα τα δημόσια έργα και απομάκρυνε από τις θέσεις τους στρατιωτικούς.

Η τελευταία του αυτή κίνηση στάθηκε καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων. Ο Όθωνας είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος: έστρεψε τον στρατό εναντίων του. Με πρωτεργάτες εκπροσώπους όλων των κομμάτων όπως ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Μεταξάς και ο Λόντος οργανώθηκε εξέγερση κατά του παλατιού. Εκπρόσωπος και οργανωτής του στρατού ήταν ο Δημήτριος Καλλέργης. Στόχος ήταν η διεκδίκηση Συντάγματος και η αλλαγή του πολιτεύματος από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία. 

Η εξέγερση έγινε τη νύχτα της 2ης προς 3η Σεπτεμβρίου. Πολίτες της Αθήνας μαζί με μέλη της φρουράς της πόλης και αρχηγούς τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα ανάκτορα απαιτώντας από τον βασιλιά να παραχωρήσει Σύνταγμα στους πολίτες. Με σύνθημα «Ζήτω το Σύνταγμα» περικύκλωσαν το παλάτι χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο αλλά και την έξοδο σε κανέναν. Αρχικά ο Όθωνας αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια, βλέποντας ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο και ότι δεν είχε βοήθεια από πουθενά, συμφώνησε να προκηρύξει εκλογές για Εθνοσυνέλευση. Επιπλέον διόρισε πρωθυπουργό τον Ανδρέα Μεταξά. Σε ανάμνηση αυτών των γεγονότων η πλατεία μπροστά από τα βασιλικά ανάκτορα ονομάστηκε πλατεία Συντάγματος.

 

Εικόνες