Νότης Μαυρουδής

Ο Νότης Μαυρουδής ήταν κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και κιθαρίστας. Η συμβολή του στην ελληνική μουσική υπήρξε καθοριστικής σημασίας, καθώς δίπλα του εκπαιδεύτηκαν σημαντικοί σύγχρονοι μουσικοί. Τα τραγούδια του αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τα ερμηνεύουν σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Γεννήθηκε φυλακισμένος στις 16 Ιουλίου του 1945, μιας και η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη των φυλακών Αβέρωφ. Μετά από δύο χρόνια αποφυλακίζονται και οι δύο και συνεχίζουν να ζουν στην Αθήνα. Ο Νότης ξεκινάει μαθήματα κιθάρας κατά την εφηβεία του. Σύντομα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτό το μουσικό όργανο που του επιτρέπει να εκφράζει τη λύπη, τη χαρά, τον πόνο και την ελπίδα του. Το μεγάλο του ταλέντο τον οδηγεί σε περαιτέρω σπουδές στην Ιταλία κι έπειτα στην Ισπανία, όπου μαθήτευσε δίπλα στον διάσημο κιθαρίστα Jose Tomas.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ξεκινάει να γράφει συνθέσεις και να παίρνει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς μουσικής. Βραβεύεται στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1965 (Α’ Βραβείο) και στον Διεθνή διαγωνισμό κιθάρας του Μιλάνου το 1969 (Α’ Βραβείο). Η διάκρισή του στον διαγωνισμό κιθάρας του Μιλάνου τον βοηθά να ξεκινήσει την ίδια χρονιά τη διδακτική του πορεία στη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου. Το 1975 εγκαθίσταται οριστικά πια στην Αθήνα και συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Οι βραβεύσεις του αλλά και οι συνθέσεις του για το θέατρο και τον κινηματογράφο σύντομα τον κάνουν γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμη και στο εξωτερικό. Δίνει ρεσιτάλ κιθάρας σε διάφορες χώρες (Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα, Ελβετία, Ιταλία, Φιλανδία) και παίρνει μέρος σε παγκόσμια φεστιβάλ. Παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, και, το 1983, εκδίδει το Tar, το μοναδικό περιοδικό αποκλειστικά για την κιθάρα.

Η δισκογραφία του είναι ιδιαίτερα πλούσια και αποτελείται από 25 προσωπικούς δίσκους. Τραγούδια που έχει συνθέσει Ίσως φταίνε τα φεγγάρια, Κεμάλ, Πρωινό τσιγάρο, Θα βρεθούμε ξανά, Ο παλιάτσος κ.ά. Εκτός από τις συνθέσεις του, ξεκινά και διασκευές διαφόρων μουσικών ειδών και τις ηχογραφεί σε στούντιο μαζί με τον συνεργάτη του Παναγιώτη Μάργαρη. Το κιθαριστικό ντουέτο τους ονομάζεται «Café del’ art» και βραβεύεται για τις διασκευές αυτές με το βραβείο «Αρίων»  το 2005 και το 2006. Το 2008 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ηχολογήματα, που περιέχει κείμενα για τη μουσική και τον πολιτισμό.

Η λαμπρή πορεία της ζωής του διακόπηκε απότομα, όταν έχασε τη ζωή του από ατύχημα που έπαθε στην αυλή του εξοχικού του στη Μακρινίτσα Μαγνησίας στις 3 Ιανουαρίου του 2023.

Εικόνες