Ο Λειδινός της Αίγινας

Το έθιμο του Λειδινού στην Αίγινα ήταν μια από τις πιο σημαντικές γιορτές που συμβόλιζε το τέλος του καλοκαιριού και την έλευση του χειμώνα. Το σατιρικό πνεύμα του Διονύσου είναι διάχυτο κατά τη διάρκεια του εορτασμού, μετατρέποντας την κηδεία που αναπαρίσταται σε ένα γλέντι μέχρι πρωίας.

Ο εορτασμός του Λειδινού γινόταν ανήμερα της γιορτής του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου. Το Λειδινό ήταν το κολατσιό που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι άνθρωποι που δούλευαν στα χωράφια, μετά το πέρας της εργασίας τους, το σούρουπο. Περιελάμβανε τυρί, ελιές, κρίθινες κουλούρες, σκόρδο και κρασί. Η κατανάλωση αυτού του λιτού γεύματος ξεκινούσε μαζί με τις αγροτικές εργασίες στα μέσα του Μάρτη και σταματούσε μαζί με αυτές στα μέσα Σεπτέμβρη. Τόσο σημαντικό ήταν αυτό το γεύμα για την τοπική κοινωνία που η απώλειά του ισοδυναμούσε με απώλεια ενός ανθρώπου, γιατί η παύση αυτού του γεύματος σηματοδοτούσε την έναρξη του χειμώνα.

Έτσι λοιπόν στηνόταν ένα ολόκληρο θεατρικό δρώμενο το οποίο αναπαριστούσε το Λειδινό ως έναν νεαρό αγρότη που πενθούσαν  για τον θάνατό του. Γινόταν μια κανονική κηδεία. Για το ομοίωμα του νεκρού γέμιζαν αντρικά ρούχα με άχυρο. Το κεφάλι του ήταν ένα πήλινο κανάτι πάνω στο οποίο ζωγράφιζαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου με κάρβουνο. Από το ομοίωμα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα γεννητικά όργανα (ένα γουδοχέρι και δύο μικρά ρόδια), που συμβόλιζαν την αναπαραγωγή και τη διαρκή αναγέννηση της φύσης. Πάνω στον νεκρό τοποθετούσαν λουλούδια και διάφορα αφιερώματα. 

Ακολουθούσε το γνωστό μοιρολόι του Λειδινού, που είναι ένας αποχαιρετισμός στον Λειδινό αλλά και μια υπενθύμιση ότι μετά τον δύσκολο χειμώνα θα επανέλθει, με του Μάρτη και του Απρίλη τα λουλούδια. Στη συνέχεια στηνόταν η νεκρώσιμη πομπή που οδηγούσε το ομοίωμα στον τάφο του, με το μοιρολόι να συνεχίζεται και τα παιδιά να κρατούν λουλούδια, κλαδιά από φοίνικες και γεωργικά εργαλεία. Περνούσαν από τις γειτονιές και πετούσαν λουλούδια και κόλλυβα. Τέλος έθαβαν το ομοίωμα. Μετά από τρεις ημέρες άνοιγαν τον τάφο, έπαιρναν το ομοίωμα του Λειδινού και έτρεχαν φωνάζοντας «Αναστήθηκε ο Λειδινός».

Μεγάλο γλέντι στηνόταν μετά την ανάσταση με τραγούδι, χορό, μεζέδες και κρασί.

 

Η φωτογραφία αντλήθηκε από τον διαδικτυακό τόπο aeginatoday.gr

 

Εικόνες