Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)

Ο Ρήγας Βελεστινλής ήταν διανοούμενος, πολιτικός και ακούραστος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης. Με το συγγραφικό του έργο εμψύχωσε τους υπόδουλους Έλληνες και έθεσε τα θεμέλια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Γεννήθηκε το 1775 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Οι γονείς του βρισκόντουσαν σε καλή οικονομική κατάσταση γι’ αυτό ο Ρήγας έλαβε πολύ καλή μόρφωση, φοιτώντας σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της περιοχής, στη Ζαγορά Πηλίου. 

Στα 17 του χρόνια αποφασίζει να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζούσαν πολλοί έμποροι με καταγωγή από τη Μαγνησία. Ασχολείται και ο ίδιος για κάποια χρόνια με το εμπόριο και διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις του δίπλα στους Φαναριώτες, μαθαίνοντας μεταξύ άλλων και ξένες γλώσσες. Εκεί γνωρίζεται με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη με τον οποίο συνάπτει φιλικές σχέσεις και -πιθανώς- φεύγει μαζί του μετά από μερικά χρόνια για τη Βλαχία. 

Στη Βλαχία γνωρίζεται με τον Δημήτριο Καρατζά, με τον οποίο ξεκινά συνεργασία. Οι ιδέες και τα ιδανικά του σχετικά με μια Ελλάδα που η λειτουργία της θα βασίζεται στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, επηρεάζουν βαθύτατα τον Ρήγα. Γίνεται γρήγορα γνωστός στους κύκλους των διανοούμενων, στους οποίους εισχωρεί.

Το 1790 εργάζεται ως γραμματικός κοντά στον το Μεγάλο Σερδάρη Χριστόδουλο Κιρλιάνο. Όταν χρειάζεται να μεταβεί στη Βιέννη, ο Ρήγας τον συνοδεύει ως διερμηνέας. Κατά το διάστημα των 6 μηνών που μένει στην πόλη εκδίδει δύο βιβλία το Σχολείον των ντελικάτων Εραστών και το Φυσικής απάνθισμα. Έναν χρόνο αργότερα επιστρέφει στο Βουκουρέστι και μένει εκεί προετοιμάζοντας τα επόμενα έργα του. Εμπνέεται από τις ιδέες και τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης και οραματίζεται ένα νέο κράτος που θα συσταθεί από τα υπόδουλα στον τουρκικό ζυγό έθνη. Τότε είναι που γράφει το σημαντικότερο έργο του τη Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας, που περιέχει τον Θούριο, μια επαναστατική προκήρυξη, το σύνταγμα του Ρήγα και τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το 1976 επιστρέφει στη Βιέννη και τυπώνει το έργο του. Ξεκινά να έχει έντονη συνωμοτική δράση, στήνοντας παράνομη πατριωτική εταιρεία. Τα έργα του εκδίδονται με απόλυτη μυστικότητα και διανέμονται επίσης μυστικά στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Βαλκανική. Η προετοιμασία για τον ξεσηκωμό και τη δημιουργία ενιαίου κράτους απαλλαγμένου από τον Τουρκικό ζυγό ξεκινά. Όμως το όραμά του δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί. Η αυστριακή αστυνομία -μετά από προδοσία- ανακαλύπτει το υλικό που είχε εκδώσει σε πολλά αντίτυπα και ήταν έτοιμο να διοχετευθεί στην Ελλάδα. Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του συλλαμβάνονται και παραδίδονται στους Τούρκους. Μετά από μέρες βασανιστηρίων στραγγαλίζονται το 1798.

Εικόνες