Τα σκάνδαλα της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών

Η περίοδος της Επταετίας δεν θα μπορούσε να κυλήσει χωρίς να υπάρξουν κάποια σκάνδαλα, όπως άλλωστε συμβαίνει ακόμη και με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις. Σκάνδαλα που όσο κι αν συγκαλύφθηκαν τελικά είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Η αρχή έγινε με την αύξηση του μισθού των υπουργών της κυβέρνησης κατά μερικές χιλιάδες δραχμές. Του πρωθυπουργού μάλιστα διπλασιάστηκε, γεγονός που η κοινή γνώμη αποδέχτηκε τελικά με σιωπηλή ενόχληση. Μέσα στα φιλοκυβερνητικά μέτρα που πήρε το καθεστώς για τους θερμούς υποστηρικτές του ήταν και η κατοχύρωση δωρεάν στέγασης σε όλους τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Το «Τάμα του Έθνους» απασχόλησε τον Τύπο και την κοινή γνώμη για μεγάλο χρονικό διάστημα και χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες καταχρήσεις δημοσίου χρήματος κατά τη διάρκεια της Επταετίας. Η ιδέα των Συνταγματαρχών ήταν να χτιστεί επιτέλους ο Ναός του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια, εκπληρώνοντας έτσι το τάμα που είχαν κάνει οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση του κράτους. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια προέβλεπαν ένα λαμπρό οικοδόμημα εφάμιλλο του ίδιου του Παρθενώνα! Τον Ιανουάριο του 1969 ανακοινώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου συστήνεται ειδικό ταμείο για τη διαχείριση των χρημάτων του έργου. Ο απλός λαός κλήθηκε να συνδράμει τον οβολό του για την ανέγερση του ναού, χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και δάνεια. Το ποσό τελικά που συγκεντρώθηκε στο ειδικό ταμείο ήταν περίπου 453 εκατομμύρια δραχμές, το 90% του οποίου χρησιμοποιήθηκε για απαλλοτριώσεις, δαπάνες μελετών, διοικήσεως και λειτουργίας, χωρίς βέβαια ο ναός να ανεγερθεί ποτέ.

Όμως το σκάνδαλο Μπαλόπουλου -που ήταν υφυπουργός Εμπορίου- ήταν αυτό που συντάραξε τη δικτατορική κυβέρνηση και την έστειλε στα έδρανα των δικαστηρίων. Στο δικαστήριο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροληψία από μεγαλέμπορους κρεάτων με σκοπό τη μονοπωλιακή εισαγωγή κρεάτων που επέφερε μεγάλες ανατιμήσεις για τους καταναλωτές. Μάλιστα διαπιστώθηκε η απαγόρευση πώλησης ντόπιων κρεάτων για να προωθούνται περισσότερο στην αγορά τα αμφιβόλου ποιότητας κρέατα Αργεντινής. Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε για αυτό το σκάνδαλο σε 3,5 χρόνια φυλάκισης που τελικά μειώθηκαν σε 14 μήνες.

 

Εικόνες