Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή ήταν συγγραφέας, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας της χώρας μας.

 Η Γεωργία Σαρή-Bαξεβάνη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1925. Ζει την  παιδική της ηλικία στην Ελλάδα, όμως πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Από νεαρή ηλικία δείχνει κλίση προς το θέατρο και κάνει μαθήματα με τον Βασίλη Ρώτα. Τα χρόνια της Κατοχής ολοκληρώνει το σχολείο και μαθητεύει στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Παράλληλα, συμμετέχει στην Αντίσταση και την ΕΠΟΝ, αποκομίζοντας πολλές εμπειρίες, που αργότερα θα αποτελέσουν υλικό έμπνευσης για το συγγραφικό της έργο.

Μετά τα Δεκεμβριανά αναγκάζεται να φύγει εξόριστη στο Παρίσι (1947), όπου φοιτά στη σχολή υποκριτικής του Σαρλ Ντιλέν και συναναστρέφεται σπουδαίους ξένους και Έλληνες των τεχνών και των γραμμάτων. Εκεί γνωρίζει και τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μαρκέλλο (Μαρσέλ) Καρακώστα και αποκτούν δύο παιδιά.

Το 1962 επιστρέφει στην Ελλάδα και ασχολείται με το θέατρο και τον κινηματογράφο δίπλα σε γνωστούς πρωταγωνιστές. Όταν όμως εγκαθιδρύεται η Δικτατορία αποφασίζει με ορισμένους συναδέλφους της να μην εμφανιστεί  στο θέατρο όσο επικρατεί αυτή η πολιτική κατάσταση. Τότε, στρέφεται στο γράψιμο για να εκφραστεί και γράφει το πρώτο της βιβλίο Ο Θησαυρός της Βαγίας που εκδόθηκε το 1969 και αργότερα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Ακολουθούν πολλά μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία (Τα στενά παπούτσια, Τα γενέθλια, Η κόκκινη κοτούλα) και μεταφράσεις από τα γαλλικά στα ελληνικά.

Έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της. Το 1994 τιμάται με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύεται από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Τα Χέγια). Επίσης υπήρξε επίτιμο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων από το 1972 έως τον θάνατό της. Τέλος της απονεμήθηκε με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1960, Έγκλημα στα παρασκήνια).

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γραφής της είναι το λιτό, άμεσο και ρεαλιστικό ύφος. Η Σαρή απέφυγε κάθε ίχνος ηθικοπλαστικού διδακτισμού ή διαμόρφωσης μιας εθνικής ταυτότητας, που ήταν στοιχεία των προηγούμενων γενεών συγγραφέων και εισήγαγε την πολιτική και την ιστορική σκέψη στο παιδικό βιβλίο, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά της βιώματα πλεγμένα με στοιχεία μυθοπλασίας, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να καλλιεργήσει την κοινωνική συνείδηση στα παιδιά. Ο πυρήνας των βιβλίων της αποτελείται από ήρωες καθημερινούς, απλούς, χωρίς εξωπραγματικές διαστάσεις που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου του 2012, αφήνοντας πίσω της πλήθος έργων που μέχρι τις μέρες μας συντροφεύει τους νεαρούς αναγνώστες στα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση λογοτεχνίας.

Εικόνες